Αν σας συναρπάζουν τα εγκαταλελειμμένα μέρη με σκοτεινή ιστορία, τότε το Νησί Hashima στα ανοιχτά του Ναγκασάκι, Ιαπωνία, πρέπει να είναι στη λίστα σας. Γνωστό και ως "Νησί-Θωρηκτό" λόγω της ομοιότητάς του από μακριά με πολεμικό πλοίο, αυτό το μικρό νησί έχει γίνει γνωστό ως παράδειγμα σύγχρονων ερειπίων και αποτυχημένης βιομηχανικής κληρονομιάς.



Το Hashima ήταν συνεχώς κατοικημένο από το 1887 μέχρι το 1974 ως ανθρακωρυχείο που λειτουργούσε από την Mitsubishi. Στην ακμή του, το 1959, το νησί είχε έναν απίστευτο πληθυσμό 5,259 ανθρώπων στριμωγμένων σε μόλις 16 στρέμματα – καθιστώντας το ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη που υπήρξαν ποτέ. Στο νησί χτίστηκαν πολυώροφες τσιμεντένιες κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία, μπαρ και ακόμα και μια αίθουσα pachinko για να φιλοξενήσουν τους ανθρακωρύχους και τις οικογένειές τους που εργάζονταν στα υποθαλάσσια ανθρακωρυχεία.


Αλλά το νησί έχει και μια ακόμα πιο σκοτεινή πλευρά. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, υποχρεωμένοι Κορεάτες και Κινέζοι εργάτες δούλευαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία, με εκατοντάδες να πεθαίνουν από υποσιτισμό, υπερκόπωση και ατυχήματα. Μετά την εξάντληση των αποθεμάτων άνθρακα τη δεκαετία του 1970, το Hashima εγκαταλείφθηκε εντελώς, αφήνοντας πίσω του μια στοιχειωμένη χρονοκάψουλα του 20ού αιώνα.


Σήμερα, τα ερειπωμένα κτίρια του Hashima παρέχουν ένα σπάνιο παράθυρο σε αυτήν την εποχή, παγωμένα στην αποσύνθεση. Τα εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα, οι σκουριασμένες βιομηχανικές κατασκευές και τα περιβάλλοντα θαλάσσια τείχη έχουν αργά καταληφθεί από τη φύση για πάνω από 40 χρόνια. Το νησί άνοιξε στους τουρίστες το 2009 και εγκρίθηκε αμφιλεγόμενα ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2015 μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας για την αναγνώριση της ιστορίας της καταναγκαστικής εργασίας.


Το Hashima έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κόσμου, εμφανιζόμενο σε ταινίες όπως η ταινία του James Bond "Skyfall", αλλά και προκαλώντας κριτική από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας για αναθεωρητικές εκθέσεις που αρχικά αρνούνταν τις καταχρηστικές πρακτικές εργασίας. Ενώ η εξερεύνηση του νησιού είναι αυστηρά ελεγχόμενη λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, το Hashima παραμένει ένα συγκινητικό μνημείο τόσο για τη ραγδαία βιομηχανοποίηση της Ιαπωνίας όσο και για την πιο σκοτεινή κληρονομιά των πολεμικών θηριωδιών που δεν πρέπει να ξεχαστούν.


Για να επισκεφτείτε το Νησί-Θωρηκτό, μπορείτε να κάνετε αυτή την τρίωρη εκδρομή με πλοίο από το Ναγκασάκι – μια εξαιρετική επιλογή (και μία από τις ελάχιστες επιλογές) για τους ταξιδιώτες που θέλουν να εξερευνήσουν το εγκαταλελειμμένο νησί.


Το νησί αποκαλείται επίσης «Νησί-Θωρηκτό» λόγω της ομοιότητάς του με πολεμικό πλοίο.

Το Hashima ήταν συνεχώς κατοικημένο από το 1887 μέχρι το 1974 ως ανθρακωρυχείο που λειτουργούσε από την Mitsubishi.



Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, υποχρεωμένοι Κορεάτες και Κινέζοι εργάτες δούλευαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία.



Μετά την εξάντληση των αποθεμάτων άνθρακα τη δεκαετία του 1970, το Hashima εγκαταλείφθηκε εντελώς.



Η εξερεύνηση του νησιού είναι αυστηρά ελεγχόμενη λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.



Στην ακμή του, 5,200 άνθρωποι ζούσαν στο μικρό νησί.

 
Top