Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την Ελλάδα να στείλει εξειδικευμένους στρατιωτικούς για αποστολή σε ουκρανικό έδαφος, ειδικά για την ανίχνευση και εξουδετέρωση ναρκών. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την Αθήνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΒΗΜΑ».

Η Ουκρανία, ενόψει της εκπαίδευσης 150.000 εφέδρων από τις ΗΠΑ, ζήτησε την συνδρομή πολλών χωρών για την αποστολή εκπαιδευτών. Παρά την αρνητική απάντηση της Ελλάδας, οι Ουκρανοί επανήλθαν με αίτημα για προμήθεια σοβιετικής κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων OSA, το οποίο επίσης απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.

Ελληνική Στρατιωτική Βοήθεια στην Ουκρανία

Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει μόνο στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών εκτός Ουκρανίας σε άρματα μάχης, σε τακτικές ανορθόδοξου πολέμου και στα αεροσκάφη F-16. Οι συνεχιζόμενες πιέσεις προς την Αθήνα για παροχή στρατιωτικής βοήθειας προκαλούν έντονες συζητήσεις.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, απέρριψε ως συνομωσιολογία τα δημοσιεύματα για αποστολή 250 κοντέινερ με οπλισμό στην Ουκρανία. Τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αποστολή τέτοιου μεγέθους από την Ελλάδα και ότι η χώρα μας στέλνει μόνο πεπαλαιωμένο υλικό για καταστροφή, το οποίο διαφορετικά θα κόστιζε εκατομμύρια ευρώ.

Απαιτήσεις της Ουκρανίας για Πυρομαχικά

Η Ουκρανία έχει ανάγκη από βλήματα πυροβόλων 155 χιλιοστών, τα οποία η ΕΕ έχει υποσχεθεί να προμηθεύσει, αν και μέχρι στιγμής έχει καλύψει μόνο το 52% των αναγκών. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να πουλήσει 50.000 βλήματα 105 χιλιοστών, 20.000 βλήματα 155 χιλιοστών και 5.000 βλήματα 203 χιλιοστών, συνολικού κόστους 47 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, παρέχουν ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Η Ελλάδα δεν έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες για αυτές τις αποστολές, ενώ το παρασκήνιο παραμένει αδιευκρίνιστο.

Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αντιμετωπίζοντας πιέσεις για παροχή εκπαιδευτών και πυρομαχικών. 

 
Top