Οι 18χρονοι θα πρέπει να περάσουν έναν χρόνο στον στρατό ή έναν χρόνο εκτελώντας κοινοτική εθελοντική εργασία.
Οι δεκαοκτάχρονοι θα είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν μια μορφή εθνικής υπηρεσίας αν οι Συντηρητικοί επανεκλεγούν στις γενικές εκλογές της 4ης Ιουλίου, ανακοίνωσε ο Ρίσι Σουνάκ. Οι νέοι θα έχουν την επιλογή μεταξύ μιας πλήρους απασχόλησης στις ένοπλες δυνάμεις για 12 μήνες ή να αφιερώσουν ένα Σαββατοκύριακο το μήνα για έναν χρόνο «εθελοντισμού» στην κοινότητά τους, δήλωσαν οι Συντηρητικοί.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η πολιτική αυτή θα βοηθήσει στην ενότητα της κοινωνίας σε έναν «ολοένα και πιο αβέβαιο κόσμο» και θα δώσει στους νέους ανθρώπους ένα «κοινό αίσθημα σκοπού». Σε μια εμφανή προσπάθεια να απευθυνθεί στους μεγαλύτερους ψηφοφόρους, ανέφερε ότι ο εθελοντισμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει την βοήθεια στις τοπικές υπηρεσίες πυρόσβεσης, αστυνομίας και NHS, καθώς και σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που αντιμετωπίζουν τη μοναξιά και υποστηρίζουν τους ηλικιωμένους και απομονωμένους ανθρώπους.

Οι επικριτές της αντιπολίτευσης απέρριψαν τα σχέδια ως μη σοβαρά, με το Εργατικό Κόμμα να λέει ότι η δέσμευση αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ και ότι αποτελεί «άλλη μια μη χρηματοδοτούμενη δέσμευση». Ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να δημιουργήσει μια γραμμή διαχωρισμού με το κόμμα του Σερ Κιρ Στάρμερ σχετικά με την παγκόσμια ασφάλεια μετά την υπόσχεσή του να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2030.

Αυξάνοντας την επίθεσή του το Σάββατο, ο κ. Σουνάκ είπε ότι οι ψηφοφόροι θα μείνουν «σε κίνδυνο» με τον ηγέτη των Εργατικών στο Νούμερο 10 επειδή οι εχθροί της Βρετανίας θα παρατηρήσουν ότι «δεν έχει σχέδιο». Οι έφηβοι που θα επιλέξουν να εγγραφούν σε μια θέση στις ένοπλες δυνάμεις θα «μάθουν και θα συμμετέχουν σε λογιστικά, κυβερνοασφάλεια, προμήθειες ή επιχειρήσεις πολιτικής ανταπόκρισης», δήλωσαν οι Συντηρητικοί.

Οι Συντηρητικοί δήλωσαν ότι θα δημιουργήσουν μια βασιλική επιτροπή φέρνοντας σε επαφή εμπειρογνώμονες από τις ένοπλες δυνάμεις και την κοινωνία των πολιτών για να καταρτίσουν τις λεπτομέρειες αυτού που περιέγραψαν ως το «τολμηρό» πρόγραμμα εθνικής υπηρεσίας. Το κόμμα δήλωσε ότι η επιτροπή αυτή θα αναλάβει να υποβάλει πρόταση για το πώς να εξασφαλιστεί ότι η πρώτη πιλοτική εφαρμογή θα είναι ανοιχτή για αιτήσεις τον Σεπτέμβριο του 2025.

Μετά από αυτό, θα επιδιώξει να εισαγάγει έναν νέο «Νόμο Εθνικής Υπηρεσίας» για να καταστήσει τα μέτρα υποχρεωτικά μέχρι το τέλος της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, δήλωσε το κόμμα. Εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα κοστίζει 2,5 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας και σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει 1 δισεκατομμύριο λίρες μέσω σχεδίων για την «καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής».

Το υπόλοιπο 1,5 δισεκατομμύριο λίρες θα καλυφθεί με χρήματα που προηγουμένως χρησιμοποιούνταν για το Ταμείο Κοινής Ευημερίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKSPF), το οποίο είναι ένα πακέτο για την υποστήριξη φιλανθρωπικών οργανώσεων και κοινοτικών ομάδων, δήλωσαν οι Συντηρητικοί. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτή είναι μια μεγάλη χώρα, αλλά γενιές νέων ανθρώπων δεν είχαν τις ευκαιρίες ή την εμπειρία που τους αξίζει και υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να διχάσουν την κοινωνία μας σε αυτόν τον ολοένα και πιο αβέβαιο κόσμο.

«Έχω ένα σαφές σχέδιο για να αντιμετωπίσω αυτό και να εξασφαλίσω το μέλλον μας. Θα εισαγάγω ένα νέο μοντέλο εθνικής υπηρεσίας για να δημιουργήσω ένα κοινό αίσθημα σκοπού μεταξύ των νέων μας και μια ανανεωμένη αίσθηση υπερηφάνειας για τη χώρα μας. Αυτή η νέα, υποχρεωτική εθνική υπηρεσία θα προσφέρει ευκαιρίες που αλλάζουν τη ζωή στους νέους μας, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να μάθουν πραγματικές δεξιότητες, να κάνουν νέα πράγματα και να συμβάλλουν στην κοινότητά τους και στη χώρα μας.»

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός υπαινίχθηκε ότι μια κυβέρνηση υπό τον Σερ Κιρ θα χαρακτηριζόταν από αβεβαιότητα και έναν «πιο επικίνδυνο κόσμο». «Οι συνέπειες της αβεβαιότητας είναι σαφείς. Κανένα σχέδιο σημαίνει έναν πιο επικίνδυνο κόσμο. Εσείς, η οικογένειά σας και η χώρα μας είστε όλοι σε κίνδυνο αν κερδίσουν οι Εργατικοί», είπε.

Το κόμμα του Σερ Κιρ επισήμανε ότι ο Λόρδος Ντέιβιντ Κάμερον εισήγαγε ένα παρόμοιο σχέδιο – την Εθνική Υπηρεσία Πολιτών – όταν ήταν πρωθυπουργός. Η ανακοίνωση του Λόρδου Κάμερον δεν είχε καμία στρατιωτική συνιστώσα, αντίθετα ενθάρρυνε τους νέους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως μαθήματα υπαίθριας εκπαίδευσης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του «Μεγάλη Κοινωνία».

Ένας εκπρόσωπος των Εργατικών δήλωσε: «Αυτό δεν είναι σχέδιο – είναι μια ανασκόπηση που μπορεί να κοστίσει δισεκατομμύρια και είναι μόνο απαραίτητη επειδή οι Συντηρητικοί αποδυνάμωσαν τις ένοπλες δυνάμεις στο μικρότερο μέγεθός τους από την εποχή του Ναπολέοντα. Η Βρετανία έχει χορτάσει από τους Συντηρητικούς, που έχουν στερέψει από ιδέες και δεν έχουν σχέδιο να βάλουν τέλος σε 14 χρόνια χάους. Είναι καιρός να γυρίσουμε σελίδα και να ανασυγκροτήσουμε τη Βρετανία με τους Εργατικούς.»

Ο εκπρόσωπος άμυνας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Ρίτσαρντ Φορντ MP, δήλωσε: «Αν οι Συντηρητικοί ήταν σοβαροί σχετικά με την άμυνα, θα ανέστρεφαν τις επιβλαβείς περικοπές στις παγκοσμίου κλάσης επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις μας, αντί να τις αποδεκατίζουν, με τεράστιες περικοπές στον αριθμό του τακτικού στρατού μας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας ήταν κάποτε το καμάρι του κόσμου. Αυτή η συντηρητική κυβέρνηση έχει μειώσει τους αριθμούς των στρατευμάτων και σχεδιάζει περισσότερες περικοπές στο μέγεθος του Στρατού. Αυτό θα ήταν πολύ καλύτερα να ξοδευτεί στην ανατροπή των περικοπών των Συντηρητικών στους αριθμούς των στρατευμάτων.»

 
Top