Aκόμη και σε περίπτωση υποψίας κορωνοϊού, τα παιδιά θα πρέπει να “απομονώνονται” μέσα στην ίδια τους την οικογένεια. Σε περίπτωση μη τήρησης αυτού, το αρμόδιο γραφείο απείλησε ακόμη και με απομάκρυνση των ανηλίκων κάτω των 11 ετών από την οικογένειά τους. 

Αυτές οι επίσημες αναγγελίες προκάλεσαν εκ των υστέρων σύγχυση στις οικογένειες. Οι γονείς και οι ενώσεις γονέων επέκριναν τις εντολές των υγειονομικών αρχών σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια σχετικά με την απομόνωση παιδιών σε περίπτωση υποψίας κορωνοϊού εντός της οικογένειας. 

Η Diane Siegloch, συνιδρυτής της εθνικής πρωτοβουλίας “Οικογένειες σε Κρίση”, περιέγραψε την προσέγγιση στην Υπηρεσία Ευαγγελικής Τύπου (epd) ως “σκληρότητα ψυχής” και “οξύ κίνδυνο για την ευημερία των παιδιών”. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, από τις εντολές των αρχών επηρεάστηκαν τα κρατίδια της Έσσης και της Βάδης-Βυρτεμβέργης. 

Η ηλεκτρονική έκδοση του “Neue Westfälische” που δημοσιεύθηκε στο Μπίλεφελντ ανέφερε για πρώτη φορά την υπόθεση. Σύμφωνα με το δελτίο, οι υγειονομικές αρχές των περιοχών Offenbach και Karlsruhe είχαν εκδώσει μια εντολή να μην τρώνε οι οικογένειες μαζί με τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Απείλησαν επίσης τους γονείς πως, εάν παραβίαζαν τα μέτρα αυτά, τα παιδιά θα τοποθετούνταν σε ιδρύματα για την περίοδο της καραντίνας. Οι παραλήπτες των εντολών ήταν γονείς παιδιών ηλικίας μεταξύ τριών και έντεκα ετών. 

Η επιστολή έλεγε αυτολεξεί: “Το παιδί σας θα πρέπει να αποφεύγει την επαφή με άλλα μέλη του νοικοκυριού, και εσείς οι ίδιοι να διασφαλίζετε ότι διαμένετε χωρισμένοι σε χρόνο και χώρο. Όχι κοινά γεύματα. Το παιδί σας θα πρέπει, αν είναι δυνατόν, να βρίσκεται μόνο του σε ένα δωμάτιο ξεχωριστό από άλλα μέλη του νοικοκυριού.” Η περιοχή Offenbach περιέγραψε το όλο θέμα σε μια δήλωση ως περισσότερο πρόβλημα επικοινωνίας. “Θα πρέπει πρώτα να υπάρξει απειλή με πρόστιμο ως πιθανή νομική συνέπεια“, ανέφερε εκπρόσωπος του τοπικού Τύπου. 

Συνεπώς, τα αντίστοιχα αποσπάσματα θα πρέπει να βρίσκονται πάντα στη συνοδευτική επιστολή, όπως οι πληροφορίες για περαιτέρω μέτρα. “Στην ένωση Οικογένεια σε Κρίση προφανώς έχει γίνει μία παρεξήγηση ως προς αυτό”, δήλωσε η εκπρόσωπος της περιοχής στο “Offenbach Online”. 

Υποχρεωτική επίσης η μάσκα προσώπου στο σπίτι 

Η πόλη Bruchsal επηρεάστηκε επίσης, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων epd. Τον Ιούλιο, σε ένα δημοτικό σχολείο στο Bruchsal στην περιοχή της Καρλσρούης, 46 μαθητές της τετάρτης τάξης στάλθηκαν σε καραντίνα υπό αυστηρότατες προδιαγραφές, αφού μία δασκάλα βγήκε θετική στο τεστ κορωνοϊού. Σε μία γραπτή επιστολή ζητήθηκε από τους γονείς των παιδιών να επιβάλουν στα παιδιά να φορούν μάσκα και στο σπίτι όταν έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα του νοικοκυριού.

 Απειλήθηκαν επίσης με το ότι, σε περίπτωση παραβίασης, τα παιδιά θα μπορούσαν “να διαχωριστούν με βία και να εγκλειστούν σε μια κατάλληλη εγκατάσταση” κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Η επιστολή που απευθυνόταν στους ενήλικους κηδεμόνες των παιδιών, τους τρομοκράτησε, δήλωσε η Siegloch. Υπήρξε μια παρόμοια περίπτωση σε ένα κέντρο φύλαξης παιδιών στο Dreieich κοντά στη Φρανκφούρτη. 

Η εκπρόσωπος της ένωσης αμφισβήτησε την καταλληλότητα των μέτρων, ακόμη και αν είναι επιτρεπτά βάσει του νόμου περί προστασίας των λοιμώξεων (IfSG). Στη Δανία, για παράδειγμα, μόνο “φροντίδα και αγκαλιές” συνιστώνται για παιδιά που έχουν εξεταστεί θετικά στον κορωνοϊό. Μερικοί γονείς στο Bruchsal επέτρεπαν στα παιδιά τους να κυκλοφορούν στο σπίτι μόνο με μάσκες, δήλωσε η Siegloch. Μια οικογένεια έκλεισε και τις κουρτίνες πριν καθίσει να φάει μαζί, επειδή φοβήθηκε μήπως τους μαρτυρήσουν οι γείτονες! 

Οι γονείς, που σχεδόν όλοι ήθελαν να παραμείνουν ανώνυμοι, δεν έχουν προβεί σε κάποια νομική ενέργεια. Η καραντίνα που παραγγέλθηκε τον Ιούλιο έχει πλέον αρθεί. Η γερμανική ένωση προστασίας παιδιών ήταν επίσης επικριτική απέναντι στα μέτρα αυτά. Η εφημερίδα “Bild” δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή: “Η κατάσταση καραντίνας είναι ήδη πολύ αγχωτική για τις οικογένειες, ειδικά για τα παιδιά. Η απομόνωση των παιδιών από τους γονείς και τα αδέλφια τους σε αυτή τη φάση είναι μια μορφή ψυχολογικής βίας”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Προστασίας του Παιδιού Heinz Hilgers σε μια δήλωση που είναι επίσης διαθέσιμη στο Διαδίκτυο. 
Η επιστολή σε μορφή Video ΕΔΩ

 
Top