«Να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η Ε.Ε θα προσπαθήσει να βοηθήσει στη διανομή των εσόδων από τον πλούτο των υδρογονονανθάκων ανάμεσα στις δυο πλευρές», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

ΟΜεβλούτ Τσαβούσογλου ξεδίπλωσε όλη την ατζέντα των προκλήσεων στις κοινές δηλώσεις του με τον Ζόσεπ Μπορέλ, αμέσως μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.

Βάζοντας στο στόχαστρό του κυρίως τη Γαλλία, αλλά επίσης την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε χαρακτηριστικά πως αν η Ευρωπαϊκή Ενωση πάρει μία οποιαδήποτε απόφαση που θα στρέφεται εναντίον της Τουρκίας, τότε «θα πρέπει να απαντήσουμε».

Προανήγγειλε διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας ο Μπορέλ

Ο Μπορέλ από την πλευρά του εξέφρασε την υποστήριξη της Ε.Ε στην Λευκωσία λέγοντας: «H Κύπρος δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία  όμως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε και έχει πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη. Ψάχνουμε τρόπο επίλυσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Κι εμείς αυτό συζητήσαμε να ξεκινήσουν συνομιλίες  μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η Ε.Ε θα προσπαθήσει να βοηθήσει στη διανομή των εσόδων από τον πλούτο των υδρογονονανθάκων ανάμεσα στις δυο πλευρές».

Πάντως, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προανήγγειλε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.


«Βρίσκομαι εδώ για να βρω μία λύση σ’ αυτή τη σύγκρουση, σκοπεύουμε να οργανώσουμε διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών» τόνισε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ακόμη πως η προσφυγική κρίση και η διαχείριση της από την Τουρκία θα παίξει σημαντικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις.

Όσον αφορά την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία είπε ότι «η ΕΕ σκοπεύει να συνάψει νέα συμφωνία με την Τουρκία αλλά και να επικαιροποιήσει τους διμερείς δεσμούς για όλα τα ακανθώδη θέματα, όπως το Λιβυκό, το Συριακό και άλλα».
πηγη
 
Top