Επίθεση στην Ελλάδα από τον Tούρκο υπουργό Εξωτερικών – «Ειναι η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της», λέει στο TRT – «Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει σε άρθρο του στο Politico -Ζητάει από την ΕΕ να ανοίξει την αγκαλιά της στην Τουρκία
Προκλητικός για ακόμη μια φορά εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα ενημερώσει την UNESCO για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν σχετικά με το θέμα αυτό ενόψει και της πρώτης προσευχής που έχει προαναγγελθεί για τις 24 Ιουλίου.

«Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία μοιράζεται πολλά από τα στρατηγικά συμφέροντα και τους στόχους του ευρωπαϊκού μπλοκ», αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε άρθρο του στο Politico.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνει ότι δεδομένου του ότι τα σύνορα της Τουρκίας αποτελούν και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ «και εμείς, επίσης, θέλουμε να οικοδομήσουμε κρατική και κοινωνική ”ανθεκτικότητα”, υπερβαίνοντας τις αντιξοότητες».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει ότι «η ΕΕ έχει ανάγκη από εποικοδομητικές στρατηγικές που θα έχουν ως προτεραιότητα λύσεις που θα αποβαίνουν προς όφελος τόσο της ίδιας όσο και της Τουρκίας (win-win), αντί να προχωρεί σε αντιδραστικά βήματα χάρις της αλληλεγγύης και των κοντόφθαλμων προσδοκιών ορισμένων κρατών».

Τονίζει μάλιστα ότι «υπάρχει κοινό έδαφος, επί του οποίου μπορούμε να οικοδομήσουμε από κοινού. Ας κοιτάξουμε μπροστά και ας οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο χωρίς αποκλεισμούς και να αποκομίσουμε οφέλη από τη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας στην κοινή μας γειτονία. Αυτή θα ήταν η σωστή στάση, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες της εποχής μετά την πανδημία», αναφέρει.

Συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέει ότι «η Τουρκία επωμίζεται μεγάλο μέρος του διαχωρισμού των δυτικών τμημάτων της ευρασιατικής γης από το ασταθές οικοσύστημα που περιβάλλει την Ευρώπη. Η παρουσία μας σε διπλωματικό επίπεδο και σε επίπεδο ασφαλείας έχει υπερασπιστεί την Ευρώπη εδώ και γενιές. Και στο μέλλον, η Ευρώπη θα είναι ασφαλής και θα ευημερεί με τις συνεισφορές της Τουρκίας», αναφέρει.

πηγη

 
Top