Ο Τουρκικός στρατός θα αναπτύξει το δικό του σύστημα αεράμυνας κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία ανακοίνωσε στις 5 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Τουρκίας Τάιγιπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης μίας νέας εγκατάστασης πυρομαχικών στην κεντρική Τουρκική επαρχία Kırıkkale.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές ο Ερντογάν δήλωσε ότι το σύστημα HISAR-A θα αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων για να αντιμετωπίσει το υπάρχων «κενό». Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα.


Το σύστημα αεροπορικής άμυνας χαμηλού υψόμετρου HISAR αναπτύχθηκε για τον τουρκικό στρατό από την εταιρία  ASELSAN και ROKETSAN. Το σύστημα το οποίο έχει βεληνεκές 15 χιλιομέτρων και βασίζεται σε αμάξωμα FNSS ACV-30 που είναι οπλισμένο με τέσσερις κατακόρυφους εκτοξευτές πυραύλων.

Το Hisar-A διαθέτει δικό του ραντάρ KALKAN Air Defense και ένα σύστημα  υπέρυθρης ακτινοβολίας (EO / IR) που του επιτρέπει να λειτουργεί ως ανεξάρτητο αυτόνομο σύστημα χωρίς την ανάγκη να λειτουργεί με μπαταρία.


Το σύστημα αεροπορικής άμυνας θα αναπτυχθεί πιθανότατα κοντά στη Συριακή επαρχία Idlib όπου βρίσκονται αρκετές Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Νωρίτερα, ο Ερντογάν απείλησε τον Συριακό Αραβικό Στρατό (ΣΣΣ) με στρατιωτική δράση αν δεν απομακρυνθεί από συγκεκριμένα μέρη του Idlib.

 
Top