– Έλληνες!!! Ανήρ μέγας ετελεύτησε…
Με αυτά τα λόγια ο Παναγιώτης Σούτσος άρχισε, το μεσημέρι της 5ης Φεβρουαρίου 1843, τον επιτάφιο λόγο του μπροστά στο μνήμα του Αντιστράτηγου και Συμβούλου της Επικρατείας σε Τακτική Υπηρεσία, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. 

Ο νεκρός ενδεδυμένος την στολή του Αντιστράτηγου, έφερε το παλαιό του ξίφος και στο πλευρό του είχαν τοποθετηθεί η περικεφαλαία του, οι επωμίδες του και ο ασημένιος θώρακας, από την αγγλική στολή της υπηρεσίας του στα Επτάνησα. Κάτω από τα τσαρούχια του είχε τοποθετηθεί η Τούρκικη σημαία.

Η συνείδηση ολόκληρου του ελληνικού έθνους τον φύλαξε στην μνήμη της ως μια μεγαλειώδη προσωπικότητα, ως έναν από τους πλέον επιφανείς ηγέτες. Η ηθική και πολιτική επιρροή του υπήρξαν καταλυτικές για την ώθηση της επαναστάσεως. Στρατηγική ιδιοφυΐα, ηγέτης ατάκτων και ανεκπαίδευτων ανδρών, εμφορείτο από πανάρχαιες ελληνικές αξίες που τον κατέστησαν πρότυπο και παράδειγμα φρονήματος.

Πολυτάραχος ο βίος του, με πολλούς εχθρούς, συκοφάντες, ζηλόφθονες κατήγορους και επικριτές. Μικροπρεπείς σκοπιμότητες και δολοπλοκίες από τους Έλληνες υποτελείς εκείνης της περιόδου οδήγησαν τον άνθρωπο που υπερασπίστηκε με πάθος την ελευθερία των Ελλήνων σε δίκη, κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και υποκίνηση συνωμοσίας εναντίον του βασιληά Όθωνα, καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που μετατρέπηκε τελικά λόγω της γενικής κατακραυγής σε κάθειρξη,  βρέθηκε φυλακισμένος στο Ναύπλιο κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, και πήρε χάρη όταν ο Όθωνας ενηλικιώθηκε....

«Αντίκρυσα, τόσες φορές το θάνατο και δεν τον φοβήθηκα. Ούτε και τώρα τον φοβάμαι» είπε όταν στο άκουσμα της απόφασης οι γύρω του προσπάθησαν να τον παρηγορήσουν. 
Παροιμιώδης θα μείνει η στωϊκότητα του Γέρου, όταν κάποιος από τον όχλο, ενώ μεταφερόταν σιδηροδέσμιος από του πραιτωριανούς φρουρούς της αντιβασιλείας, έλεγε «Στρατηγέ, κάνε κάτι, θα σε σκοτώσουν άδικα» κι ο Κολοκοτρώνης του απάντησε «Είναι καλύτερο αυτό, από το να με σκότωναν δίκαια».

Το μόνο που φοβόταν ο Κολοκοτρώνης ήταν η διχόνοια, τα δεινά και την πίκρα της οποίας γεύθηκε στη διάρκεια του αγώνα.  

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης –χωρίς καμμία αμφιβολία– υπήρξε η κορυφαία μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, βγαλμένη από τις ενδοξότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, εκεί όπου ο μύθος και ο θρύλος συναντούν την ιστορία. Υπήρξε εφάμιλλος των ομηρικών ηρώων.  

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν προσωποποίηση της ίδιας της αδούλωτης ψυχής του έθνους, ήταν η ίδια η Επανάσταση...!!!

Η σκιά του σπαθιού του βαρειά μέχρι σήμερα πάνω από την Ελλάδα και ο μύθος του ανεξίτηλος στους αιώνες.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!



 
Top