Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, κοντά στα συντρίμμια του ουκρανικού αεροσκάφους εντοπίστηκε πύραυλος αναχαίτισης τύπου 9M331 που αξιοποιείται από το ρωσικό σύστημα TOR-M1 που διαθέτει η ιρανική αεράμυνα. Το σύστημα αυτό φέρεται αν προστάτευε στρατόπεδο των “Φρουρών της Επανάστασης” το οποίο φιλοξενούσε ερευνητικά προγράμματα που αφορούσαν τον τομέα των βαλλιστικών πυραύλων…

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι Ιρανοί παραδέχονται ότι έχει γίνει τραγικό σφάλμα και μέσα στο άγχος για το ενδεχόμενο αμερικανικού πλήγματος λόγω των βαλλιστικών πυραύλων που εξαπέλυσαν οι “Φρουροί της Επανάστασης” σε βάσεις που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράν, πέρασαν για αμερικανικό μαχητικό F-15 -σύμφωνα με πληροφορίες- το ουκρανικό Boeing B737, με αποτέλεσμα να συμβεί η τραγωδία.


Μια τραγωδία που όλοι φοβόντουσαν, γι’ αυτό είχε εκδοθεί οδηγία προς τις αεροπορικές εταιρίες να αλλάξουν τα δρομολόγια που συμπεριλάμβαναν τις επικίνδυνες λόγω της κρίσης περιοχές, καθώς μέσα στο στρες που προκαλεί η ετοιμότητα των δυνάμεων αεράμυνας ενός κράτους, η πιθανότητα να συμβεί τέτοιο λάθος αυξάνεται δραματικά.

Η πτήση 752 των ουκρανικών αερογραμμών είχε απογειωθεί από την Τεχεράνη με προορισμό το Κίεβο της Ουκρανίας. Μόλις λίγα λεπτά μετά την απογείωση, λίγη ώρα μετά την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον των αμερικανικών βάσεων, στο Ιράκ, φέρεται πλέον σχεδόν επίσημα, να επλήγη από βλήμα αναχαίτισης ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος Tor-M1.

Το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό σύστημα αξιοποιεί επιχειρησιακά και ο ελληνικός Στρατός. Στη φωτογραφία που ακολουθεί εκτοξεύει το φονικό του βλήμα (σ.σ. πρόκειται για αποτελεσματικό σύστημα SHORADS – Short Range Air Defence, αντιαεροπορικό σύστημα βραχέως βεληνεκούς) στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δραστηριότητας.


ΠΗΓΗ
 
Top