«Συνήθως οι ΗΠΑ βασίζονται στις ισραηλινές πηγές πληροφόρησης» δήλωσε πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ
Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες «ενορχήστρωσαν» τη δολοφονία ενός εκ των ηγετικών στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο NBC, αλλά επιβεβαιώνει εμμέσως και η ισραηλινή jpost.com αναδημοσιεύοντας το δημοσίευμα.

Ο Σουλεϊμανί είχε απίστευτη ισχύ και επιρροή λόγω της θέσης του ως επικεφαλής της ειδικής δύναμης Κουντς, ενώ αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση του Λιβάνου, της Συρίας και του Ιράκ στη σφαίρα επιρροής του Ιράν.

Kατά τη διάρκεια της πτήσης του Σουλεϊμανί από το Ιράκ στη Δαμασκό, σύμφωνα με το NBC, η CIA είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει σε ποιο αεροπλάνο επέβαινε ο νεκρός στρατηγός, καθώς είχε λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στους «New York Times», o πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ίσως ήταν ο μοναδικός εταίρος των ΗΠΑ που υποστήριξε αυτήν τη δολοφονία. «Πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από αυτές τις φήμες» ανέφερε ο αρχηγός του ισραηλινού πολιτικού κόμματος Γισραέλ Μπεϊτέινου, Αβιγκντος Λίμπερμαν, προσθέτοντας: «Η σιωπή είναι η καλύτερη στρατηγική».

Ωστόσο, ο Λίμπερμαν, που έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας, διαβεβαίωσε: «Συνήθως οι ΗΠΑ βασίζονται στις ισραηλινές πηγές πληροφόρησης».


Γιατί για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί είναι ΣΙΓΟΥΡΑ ηθικός αυτουργός το Ισραήλ
Όταν ακούσαμε τον πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει ότι αποφάσισε να σκοτώσει τον Σουλεϊμανί γιατί “είχε πληροφορίες” ότι το Ιράν σχεδίαζε μια μεγάλη επίθεση, γι’ αυτό και χτυπήσαμε πρώτοι, θυμηθήκαμε το περίφημο βιβλίο του Ρόνεν Μπέργκμαν, Rise and Kill First: The Secret History of Israel’s Targeted Assassinations – «Εγέρσου και σκότωσε πρώτος: Η Μυστική Ιστορία των Στοχευμένων Δολοφονιών του Ισραήλ».

Ο τίτλος βιβλίου είναι εμπνευσμένος από τη νουθεσία του αρχαίου εβραϊκού Ταλμούδ: «Αν κάποιος έρθει να σε σκοτώσει, σήκω και σκότωσέ τον πρώτος». Το εν λόγω βιβλίο περιγράφει με ποιους τρόπους οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, προεξαρχούσης της Μοσάντ, εξελίχτηκαν στην πιο «ισχυρή, σύγχρονη, φονική μηχανή της ιστορίας». Όχι βέβαια σε αριθμό θυμάτων, αλλά στην ανάπτυξη πρωτοφανών μεθόδων εντοπισμού στόχων και εκτέλεσης τους. Ένα δίκτυο κατασκοπείας που όμοιο του δεν υπάρχει πουθενά, εκτελώντας με χειρουργική ακρίβεια συμβόλαια θανάτου, με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

Ένοπλα drones. Τηλέφωνα παγιδευμένα με βόμβες. Δηλητηρίαση ακόμα και με… οδοντόκρεμα. Η προμελετημένη απόδοση τιμωρίας σε «επιστημονική» έκδοση, με τις πιο σύγχρονες τεχνικές. Με πράκτορες – «φαντάσματα» σε ρόλο τιμωρών. Και με την προαναφερόμενη νουθεσία να συνιστά το άλλοθι τους. «Αν δεν προλάβουμε εμείς, θα μας καθαρίσουν αυτοί».


Το βιβλίο δεν το έχει γράψει κάποιος εξωτερικός παρατηρητής, αλλά ένας Ισραηλινός, που στο πλαίσιο της έρευνας του έφτασε να γίνει κοινωνός σωρείας «απόρρητων» πληροφοριών.


Ο Ρόνεν Μπέργκμαν, ειδικός σε θέματα άμυνας και υπηρεσιών ασφαλείας, της μεγαλύτερης ημερήσιας εφημερίδας του Ισραήλ (Yediot Aharonot), κατάφερε να πείσει πολλούς πράκτορες της Μοσάντ, της Σιν Μπετ (υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ) και του στρατού, να πουν τις ιστορίες που γνωρίζουν από μέσα.
Το βιβλίο αριθμεί 600 σελίδες και είναι βασισμένο σε 1.000 συνεντεύξεις και πολύ περισσότερες χιλιάδες έγγραφα. Ορισμένοι μάλιστα δεν δίστασαν να μιλήσουν με τα πραγματικά τους ονόματα.

Σύμφωνα με το βιβλίο, το Ισραήλ χρησιμοποιούσε τις στοχευμένες δολοφονίες ως όπλο πολέμου, σκοτώνοντας, για παράδειγμα μισή ντουζίνα Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες αντί να ξεκινήσει μια στρατιωτική επίθεση. «Οι μυστικές επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές του εχθρού, είναι ο πυρήνας του ισραηλινού δόγματος ασφαλείας», γράφει ο Μπέργκμαν, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 2.700 επιχειρήσεις δολοφονίας στα 70 χρόνια ύπαρξής του έθνους.

«Οι εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες υπόπτων που δεν αποτελούσαν άμεση απειλή, οι παραβιάσεις των νόμων του Ισραήλ και των κανόνων του πολέμου δεν ήταν αποτρόπαιες πράξεις αδίστακτων πρακτόρων. Ήταν επίσημα επικυρωμένες εξωδικαστικές εκτελέσεις», αναφέρει ο συγγραφέας.

Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, έχοντας κατά νου την ύπαρξη αυτού του βιβλίου, με το που ακούσαμε τη δήλωση Τραμπ, δεν είχαμε καμία αμφιβολία ποιος βρίσκεται από πίσω από το… “Ταλμουδικό” σκεπτικό. Και το δημοσίευμα απλά μας επιβεβαιώνει.

Αυτό που δεν επιβεβαιώνει, είναι ότι όντως το Ιράν σκόπευε να προβεί σε κάποιο ισχυρό χτύπημα, κάτι που η μαριονέτα του Ισραήλ, ο Τραμπ, θα έπρεπε να τσεκάρει, πριν προβεί στην καταστροφική του ενέργεια που κόντεψε να ανάψει μεγάλη φωτιά στη Μέση Ανατολή, κι ακόμα δεν ξέρουμε αν ο κίνδυνος έχει παρέλθει.

 
Top