Το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό βγάζει το μοναδικό αεροπλανοφόρο του στην Αραβική Θάλασσα για να παρακολουθήσει την κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ της Κίνας και του περιφερειακού αντίπαλου της Πακιστάν.
Το INS Vikramaditya με στόλο μαχητικών αεριωθούμενων αεροσκαφών MiG-29K βγήκε να παρακολουθήσει μεγάλη ναυτική άσκηση εννέα ημερών «Sea Guardians 2020», η οποία ξεκίνησε από το Πεκίνο και το Ισλαμαμπάντ στο βόρειο τμήμα της Αραβικής Θάλασσας τη Δευτέρα .

Ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού επαίνεσε τα "υψηλά επίπεδα ετοιμότητας" τα οποία ήταν εμφανή στο πλοίο της «Βασίλισσας της μάχης» όπως συχνά αποκαλείται στην Ινδία.

Η Κίνα έφερε πέντε μεγάλα πολεμικά πλοία για την άσκηση με το Πακιστάν συμπεριλαμβανομένου του καταδρομικού Yinchuan και την φρεγάτα Yuncheng ενώ το Ισλαμαμπάντ έστειλε δύο φρεγάτες της κατηγορίας Zulfiquar μεταξύ των άλλων πλοίων. Ο επικεφαλής Ναυάρχος Ζαφάρ Μαχμούντ Αμπάσι του Πακιστάν δήλωσε ότι οι κοινές ασκήσεις αναδεικνύουν «τη μακροπρόθεσμη σχέση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη» μεταξύ των εθνών.
Φρεγάτα Yinchuan


Το Νέο Δελχί παρακολουθεί την αυξημένη δραστηριότητα των κινεζικών πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό. Τον περασμένο μήνα, το Ινδικό Ναυτικό ανέφερε ότι είχε εκδιώξει ένα κινεζικό σκάφος επιτήρησης αφού εισήλθε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας (ΑΟΖ) κοντά στις νήσους Andaman και Nicobar τον Σεπτέμβριο.



 Η Κίνα απουσιάζει επίσης από τον κατάλογο περισσότερων από 40 χωρών που η Ινδία κάλεσε να συμμετάσχουν στοην μεγάλη ναυτική άσκηση που θα γίνει στο Μιλάνο το επόμενο έτος. 
Ο αρχηγός του Ινδικού στόλου Καραμπίρ Σινγκ εξήγησε τον Δεκέμβριο ότι δεν προσκλήθηκε το Πεκίνο επειδή η Ινδία καλούσε μόνο τις «ομοϊδεάτες» χώρες.

Μετά από μια σύντομη περίοδο φιλικών σχέσεων οι εντάσεις μεταξύ των γειτόνων άρχισαν να αυξάνονται πάλι με την τελευταία το καλοκαίρι καθώς η Ινδία ανακάλεσε την μακρόχρονη αυτονομία του τμήματος του αμφισβητούμενου Κασμίρ που ελέγχει.

 
Top