Οι ΗΠΑ παραδέχονται την ανωτερότητα της Ρωσίας στον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων σύμφωνα με έκθεση του Κογκρέσου.



Η Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου των ΗΠΑ παρουσίασε μια έκθεση σχετικά με με το Ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο.  Συγκεκριμένα η έκθεση αναλύει τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών πυρηνικών όπλων και τη δυνατότητα χρήσης τους.

Ο συντάκτης της έκθεσης Amy Woolf ειδικός στην πολιτική πυρηνικών όπλων επεσήμανε μια σημαντική αλλαγή στην στρατιωτικής διδασκαλία και της στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσον αφορά την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.


Η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα ως απάντηση στη χρήση πυρηνικών και άλλων τύπων όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της.  Η Ρωσία μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση απειλής της ύπαρξης της,

Η Ρωσία εκσυγχρονίζει επί του παρόντος την  πυρηνική της τριάδας.  
Συγκεκριμένα η Ρωσία κατασκευάζει υπερσύγχρονα πυραυλικά συστήματα Sarmat και Avangard και εργάζεται σε πυρηνικά υποβρύχια της κατηγορίας Borei και στρατηγικά αεροσκάφη βομβιστικών αεροσκαφών Tu-160 και Tu-95MS.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν επίσης ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικού οπλοστασίου ώστε να αντικαταστήσουν τα συστήματα που λειτουργούν από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο συντάκτης της έκθεσης αναγνωρίζει ότι οι ΗΠΑ υστερούν από τη Ρωσία όσον αφορά τις τεχνολογίες πυρηνικών όπλων.  "Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρούν επειδή η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει νέους πυραύλους και υποβρύχια στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εφαρμόσουν παρόμοια συστήματα μέχρι τα τέλη του 2020" αναφέρει η έκθεση.
AVANGARD

SARMAT

BOREI

Tu-95MS
πηγη

 
Top