Κατασχέθηκε από την Αστυνομία κατασκοπευτικό βαν αξίας 9 εκατομμυρίων δολαρίων που κυκλοφορούσε στους δρόμους της Λάρνακας
Σε δηλώσεις του το πρωί στα ΜΜΕ, ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή έδωσε οδηγίες το περιστατικό να διερευνηθεί. Ο Κύπρος Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι κατά τη διερεύνηση φάνηκε ότι υπάρχει κάποια πιθανή εύλογη υπόνοια για διάπραξη αδικημάτων σε σχέση με τον νόμο του απορρήτου. Χθες βράδυ έγινε έρευνα στο υποστατικό της συγκεκριμένης εταιρείας, καθώς επίσης και στο συγκεκριμένο όχημα, το οποίο μεταφέρθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας για περαιτέρω εξετάσεις.

Παράλληλα, οι έρευνες όπως ανέφερε ο Αρχηγός, γίνονται σε συνεργασία και με το τελωνείο για να διαφανεί με ποιο τρόπο το βαν εισήχθη στην Κύπρο. Ερωτηθείς αν ο Ισραηλινός έχει κυπριακό διαβατήριο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αυτό είναι κάτι που διερευνάται.

Το θέμα της παρουσίας του βαν στην Κύπρο είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς ένας πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ εμφανίζεται σε ρεπορτάζ του «Forbes» να «διαφημίζει» τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό παρακολουθήσεων που έχει εγκαταστήσει σε βαν, το οποίο βρίσκεται στην Κύπρο.


Η υπόθεση προκαλεί ερωτήματα, καθώς ένας Ισραηλινός πρώην μυστικός πράκτορας ισχυρίζεται πως διαθέτει και λειτουργεί πανάκριβους μηχανισμούς υποκλοπής και παρακολούθησης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων στην Κύπρο προσφέροντας ιδιωτικές υπηρεσίες.

Σε δημοσίευμα του «Forbes», στο οποίο παρουσιάζεται ο ίδιος ο Ισραηλινός, διαφημίζει τις κατασκοπευτικές υποδομές που διαθέτει στη Λάρνακα, μεταξύ των οποίων ένα βαν με υπερσύγχρονους εξοπλισμούς αξίας 9 εκατ. ευρώ, οι οποίοι μπορούν να υποκλέψουν δεδομένα από κινητά και άλλες συσκευές σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου. Κι όλα αυτά την ώρα που η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου επιτρέπεται στην ΚΔ μόνο από τις αρμόδιες αρχές και μάλιστα για συγκεκριμένους λόγους, κυρίως διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων, και υπό προϋποθέσεις.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τα όσα ο ίδιος ο πράκτορας λέει στη συνέντευξή του στο «Forbes», ότι δηλαδή δραστηριοποιείται στην Κύπρο με εταιρεία η οποία έχει Κύπριους μετόχους και είναι δηλωμένη στον έφορο Εταιρειών. Κατά τα άλλα, ο κ. Προδρόμου δεν ήταν αρκούντως κατατοπιστικός, αφού κατά τη λακωνική του δήλωση δεν ξεκαθάρισε κατά πόσο ο εξοπλισμός και η δραστηριότητα της εταιρείας πίσω από τον Ισραηλινό ονόματι Tal Dilian είναι νόμιμα ή παράνομα.

Η δήλωση του κ. Προδρόμου ήρθε ως απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε νωρίτερα ο γ.γ. του ΑΚΕΛ και όπως ανέφερε το όλο θέμα διερευνά η Αστυνομία. Συγκεκριμένα ο κυβ. εκπρόσωπος, χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις, στη δήλωσή του αναφέρεται σε κάποιους νόμους. Συγκεκριμένα λέει πως «η ρύθμιση της εισαγωγής, κατασκευής, διαφήμισης και πώλησης τέτοιων ηλεκτρονικών προϊόντων προβλέπεται από τον Νόμο 92 (Ι) 1996 περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας. Ορισμένα από τα διαφημιζόμενα προϊόντα εισάγονται στην Κύπρο σύμφωνα με τον Νόμο 82/1967 περί Τελωνείων και Φόρων Καταναλώσεως. Παράβαση της νομοθεσίας προβλέπει χρηματικές ποινές όπως και ποινή φυλάκισης και κατάσχεση ή και τη δήμευση των προϊόντων».

Ο Άντρος Κυπριανού σε γραπτή του δήλωση, ύστερα από αναπαραγωγή από ΜΜΕ της συνέντευξης που έδωσε ο Dilian τον περασμένο Αύγουστο, αφού αναφέρει πως «ο συγκεκριμένος εξοπλισμός έχει τεράστιες, ανεξέλεγκτες ουσιαστικά δυνατότητες, αφού μπορεί να εισβάλλει σε τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές από απόσταση εκατοντάδων μέτρων, να υποκλέπτει υλικό και συνδιαλέξεις, να αναγνωρίζει ανθρώπινη φωνή, να λειτουργεί τις συσκευές στη θέση του ιδιοκτήτη τους», θέτει εύλογα ερωτήματα προς τις κυπριακές αρχές, τα οποία έως χθες βράδυ έμεναν αναπάντητα. «Πώς και γιατί βρίσκεται στην Κύπρο ένα τέτοιο μηχάνημα; Πώς και κατόπιν ποιου ελέγχου εκτελωνίστηκε; Στη βάση ποιας νομοθεσίας λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες; Με ποιου την άδεια παρακολουθεί ποιους; Έναντι ποιων στράφηκε η λειτουργία του μέχρι σήμερα»; «Η κυβέρνηση», καταλήγει, «πρέπει άμεσα να δώσει απαντήσεις και να λογοδοτήσει στους πολίτες. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους οφείλουν να ενεργήσουν τάχιστα, να κατάσχουν τον συγκεκριμένο εξοπλισμό και να εμποδίσουν τη λειτουργία του μέχρι διερευνηθούν η νομιμότητα και η σκοπιμότητα της δράσης του».

Επίδειξη στο «Forbes»
Ο Tal Dilian, ιδιοκτήτης της εταιρείας Intellexa, έκανε επίδειξη στο «Forbes» του τι μπορούν να κάνουν η κατασκοπευτική τεχνολογία και το λογισμικό που διαθέτει, στέλνοντας δικούς του ανθρώπους σε απόσταση 200 μέτρων, και μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να «μολύνει» τα τηλέφωνά τους και να «ψαρέψει» τα δεδομένα από το WhatsApp τους. Δεν χρειάστηκε να γίνουν καθόλου κλικ από τη συσκευή του θύματος για να γίνει αυτή η υποκλοπή. Με τον ίδιο τρόπο «ψαρεύονται» τα δεδομένα και οι επικοινωνίες. Στην ίδια συνέντευξη υποστηρίζει πως τέτοιου είδους κατασκοπευτικά εργαλεία κατασκευάστηκαν για να μπορούν οι κυβερνήσεις να πιάνουν τρομοκράτες, εμπόρους ναρκωτικών κ.λπ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει, σημειώνει ωστόσο ο αρθρογράφος Thomas Brewster, ότι δεν γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων κ.ά. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως ακτιβιστές δημοσιογράφοι, όπως ο Σαουδάραβας Κασόγκι που οδηγήθηκε στη σφαγή, παρακολουθούνταν από τέτοιου είδους κατασκοπευτικά εργαλεία. Μάλιστα σημειώνεται πως το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την περίπτωση είχε κωδικοποιηθεί από εταιρεία με την οποία η πρώην επιχείρηση του Dilian, με την επωνυμία Circles, είχε συγχωνευτεί. Στη συνέντευξή του ο Tal Dilian μιλά για πελάτες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Από την Ινδονησία, όπου διαθέτει γραφείο, στην Αφρική, στην Άπω Ανατολή, στην Αμερική…
πηγη
 
Top